Het nieuwe schooljaar!
Het is weer tijd om veters te strikken, jassen dicht te ritsen, potloden gauw op te rapen en lesstof voor te kauwen… O ja? Zitten kinderen hier écht op te wachten? Wat zou het fijn zijn als jij als leraar dat soort dingen NIET hoeft te doen, met als voordeel dat kinderen veel ZELF oppakken (ook die potloden). Waar je dan ook meer tijd voor hebt is observeren; gewoon eens rustig bekijken wat er allemaal gebeurt in jouw klas.
Leer het ze zelf doen
Zelfregulatie van leerlingen dus; één van de 21e eeuwse vaardigheden. Eigenaarschap staat bij sommige scholen nog in de kinderschoenen. In de ene klas maken kinderen “gewoon” een opdracht in een werkboekje of kiezen ze uit twee werkvormen. In de andere klas is een doelenmuur en werken ze met een weektaak. En instructie… laat jij kinderen kiezen óf, hoe en wanneer ze die volgen? Dan vraagt dit een gerichte aanpak om de zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen. Plan, ontwerp en voer activiteiten uit waarbij leerlingen deze vaardigheden actief inzetten. Ja het is duidelijk; jouw rol als leraar zal dan veranderen.
Invloed op jouw onderwijs
In hoeverre kunnen jouw leerlingen invloed uitoefenen op de les of op het programma? René Litjens, adviseur en docent bij Onderwijs Maak Je Samen, vertelt in deze nieuwe keynote onder andere over een model om jou te laten bepalen op welk punt jij je als leraar/begeleider comfortabel voelt. Waar geef jij kinderen inspraak en waar valt nog ruimte te winnen? René geeft vooral praktische tips om zelfregulatie te stimuleren, die bijdragen aan de leerlijn. Klik op de foto om direct naar het INTRO-FILMPJE van deze keynote te gaan.
Aan de slag!
- Lid van Piex? Log in bij je academie en bekijk deze nieuwe keynote: Eigenaarschap en zelfregulatie.
- In 4 minuten de inhoud van de keynote zien? Check het intro-filmpje hier of klik op de foto.
- Download deze poster met 10 tips om het eigenaarschap van je leerlingen te vergroten.
- Nog meer leren over dit onderwerp? We hebben in de academie ook de training Activerende didactiek en vodcasts en een vlog over unitonderwijs.