Passend onderwijs. Kansen(on)gelijkheid. Afstemmen op diversiteit.
Je hebt hier vast over gehoord. Of je hebt de prachtige documentaire Klassen gezien. Maar wat betekent het nou precies: kansengelijkheid? En welke gevolgen zijn er voor het handelen in je klas? Want kijk eens naar de kinderen die je voor je hebt. Allemaal verschillend, maar ook allemaal hetzelfde: ze willen leren. Een eerlijke kans begint bij een open blik. Hier ligt een belangrijke taak voor jou, want jouw verwachtingen en (voor)oordelen hebben invloed op jouw handelen. Hoge verwachtingen = hoger leerrendement. En wat gebeurt er bij lagere verwachtingen…? Juist!
Word je bewust van jouw oordeel
Ga in gesprek!
Je bewust worden van het onbewuste heeft even wat graafwerk nodig. Ga in gesprek met je collega’s op zoek naar elkaars opvattingen en hoe je kun je dingen (anders) kunt gaan zien. Hoe omschrijf jij een kind? Noem je het druk of juist lekker energiek? Komt het jou ongemotiveerd over of zie jij dat het kind juist méér betrokken wil worden bij de les? Dit zegt alles over hoe jij naar een kind kijkt…
Tools
Om meteen de daad bij het woord te voegen heb ik enkele tools voor je geselecteerd…
- Lees het boek met praktische inzichten: Werk maken van gelijke kansen.
- Bekijk hier de mastertalk van Teun Dekker over het recht van elk kind op inclusief onderwijs (van het platform Nivoz).
- De mastertalks van Dolf van Veen (over de beweging die gaande is) en Linda van den Bergh (over diversiteit en gelijke kansen) zijn exclusief te bekijken voor klanten van Piex.