Klassenoverstijgend werken, meer betrokkenheid bij de lesstof, werken vanuit leerlijnen in plaats van methodes… een utopie? Niet op SKOR- basisschool De Bataaf in Tiel. Daar hebben ze jaren geleden de verandering ingezet op weg naar unitonderwijs. Wat een “unit” precies is? Dat zocht ik eerst even op…
Unitonderwijs
Unit –> [Eng., afk. van unity, van Lat. unitas = eenheid]
1 eenheid; stel zaken of onderdelen die samen een zelfstandig geheel vormen;
2 eenheid van organisatie, team.
Bij unitonderwijs worden de reguliere klassen vervangen door units van rond de 60 kinderen. Op De Bataaf is hard gewerkt om het systeem van leerstofjaarklassen los te laten. Het werken in units heeft zich steeds verder ontwikkeld. Leraren werken in deze units in een team samen. Ieder zorgt voor een eigen, specifiek vakgebied en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kinderen is van grote meerwaarde.
Doelen en differentiatie
Binnen de untis van De Bataaf wordt goed bijgehouden (in een matrix) waar een kind staat en waar het behoefte aan heeft. In het kader van zelfsturing biedt het (4) sporenbeleid ondersteuning. Het model zorgt op een dynamische manier voor differentiatie. Kinderen bewegen tussen de verschillende sporen, van bijvoorbeeld tijdelijk aan de hand genomen worden tot autonoom werken en kiezen wanneer/of je een instructie volgt. Om tot autonomie te komen wordt de Driehoek tijd-ruimte-criteria gebruikt: kinderen houden de tijd in de gaten, kiezen waar/met wie ze willen zitten en kijken welke afspraken er gelden.
De dagelijkse praktijk
Met het werken in units wordt gedacht aan de verschillende behoeften van kinderen (én leraren). Er is onder andere sprake van:
- een rijke leeromgeving
- een eigen werkplanning
- differentiatie
- werken aan doelen en reflectie
In een vlog neemt Robert-Jan Harms je mee naar de unit van groep 4 en 5 en zie je zijn collega’s in actie. De belangrijke elementen van het unitonderwijs worden toegelicht aan de hand van de doelen die eraan ten grondslag liggen. Je ziet onder andere de ochtendbespreking met collega’s, de start in basisgroepen, het invullen van een werkplanning, de instructies en het portfolio van elk kind.
Aan de slag!
- Bekijk hier de Kwaliteitskaart Driehoek Tijd Ruimte Criteria.
- In de vlog neem je een kijkje binnen een unit op De Bataaf. Je ziet ook hoe het (4) sporenbeleid in elkaar zit. Bekijk ook de andere 2 producten die we maakten over unitonderwijs! Exclusief te bekijken voor klanten van Piex.