In het onderwijs krijgen we kinderen binnen die niet het Nederlands als moedertaal hebben. Door de oorlog in Oekraïne zelfs meer dan ooit. De grootste groep nieuwkomersleerlingen migreert omdat ze gevlucht zijn. Er zijn ook veel leerlingen waarvan de ouders hier komen werken. Het is van belang dat zij zo snel en goed mogelijk kennis maken met de Nederlandse taal en cultuur.
Culturen
Voor alle kinderen, maar speciaal voor hen die gevlucht zijn, is veel aandacht nodig voor het sociaal-emotioneel leren in een veilig pedagogisch klimaat. In het kader van wereldburgerschap probeer je elkaars cultuur te begrijpen en leren we het kind én diens ouders wat de Nederlandse gebruiken en gewoontes zijn. Piex maakte hier al eerder al trainingen over, waarbij de zes cultuurdimensies van Hofstede helpend zijn om elkaar te begrijpen. Een kind geeft jou geen antwoord op je vraag… verstaat hij je wel? Durft hij niks te zeggen omdat het antwoord misschien niet juist is? Of is hij gewend om slechts namens een groep te spreken? Verschillen met de Nederlandse gewoontes kunnen zich in kleine dingen uiten…
NT2-didactiek en leren lezen
Op de site van LOWAN vind je informatie over het leren lezen van anderstaligen in het Nederlands. Voor verschillende methodes is de aanpak geheel volgens de 5 stappen van de NT2-didactiek uitgewerkt (van receptief naar productief taal gebruiken). Ook vind je er leerlijnen voor elk vakgebied, speciaal voor onderwijs aan nieuwkomers. Als de school de beschikking heeft over een taalklas, vraagt dat een andere aanpak dan wanneer de kinderen meedraaien in de reguliere groep. Het onderwijs staat voor een grote uitdaging die met beide handen en hart en ziel wordt aangepakt.
Aan de slag!
- Ben je vanuit je bestuur Piex-member? Log in bij je academie voor deze producten:
- In een keynote en tutorial geeft Marianne Tak van Stichting Skopos praktische tips voor NT2-onderwijs op sociaal-emotioneel, didactisch en organisatorisch gebied. Ze licht het meerjarenmodel toe en geeft tips voor het gebruik van methodes en andere materialen. Ook vind je er de training NT2 en een keynote van Anne van Buul over het taalbad.